Torill og Kjell
”Uten den hjelpen vi fikk fra Älvsbyhus er det ikke sikkert vi hadde orket å gå den lange veien”
Intervju
Tun Byrå
Fotograf
Tun Byrå
Publicerad
6 juli 2020
Uppdaterad
8 juli 2022
Sola skinner over det idylliske småbruket i Vervik i Rogaland, og et gårdstun som ligger med storslått utsikt til sjøen. En flokk villsauer kommer forventingsfulle bort til gjerdet, der Torill Kvastad har noen godbiter på lur. Her nyter hun og samboer Kjell Gaute Vervik livet i naturskjønne omgivelser, sammen med datteren Linn på 18 år.
– Det jeg liker best er roen og stillheten her ute, forteller Kjell, og titter utover grønne sletter som strekker seg ned til fjorden.
Arvet falleferdig gård
Familien bodde på Jørpeland, to mil unna, da Kjell Gaute for seks år siden arvet det 150 år gamle småbruket av sin onkel.
– Jeg har vært her gjennom hele oppveksten og hjulpet onkelen min mye, så jeg visste at jeg kom til å arve gården, forteller Kjell Gaute.
Beslutningen om å flytte fra Jørpeland til mer landlige omgivelser var enkel, men med avgjørelsen fulgte en større jobb. Husene på tunet var nemlig i dårlig forfatning. Dermed startet en omfattende oppgradering av bygningene, frem til Kjell Gaute fikk en tung nyhet fra legen.
– Midt oppe i ombyggingsprosjektet fikk jeg konstatert leddgikt, forteller Kjell.
Sykdommen vil på sikt gjøre det vanskelig å fortsette å bo i et lite, trangt hus med trapper. Dermed ble ombyggingen lagt på is og de begynte å undersøke mulighetene for å bygge et nytt og mer praktisk hus på tomta. Siden det eldste gårdshuset er vernet visste Kjell Gaute at det kom til å bli en komplisert søknadsprosess å få bygge nytt, og i den fasen dukket Älvsbyhus opp.
Trengte hjelp til søknad
– Jeg søkte på nettet om hjelp til byggesøknad og da dukket Älvsbyhus og forhandler Gard Grubstad opp, så det var egentlig litt tilfeldig, sier Kjell Gaute.
Familien bestemte seg etterhvert for et Älvsbyhus av typen Tove, et vinkelhus med alle rom på ett plan, og forhandler Gard Grubstad fra Älvsbyhus begynte å sette seg inn i saken.
– Plassen er så vakker, utsikten er som et maleri! I tillegg er dette kanskje et av de best bevarte småbrukene i området, sier Gard, og berømmer Kjell og familien for innsatsen de har lagt ned for å bevare og pusse opp de gamle bygningene.
Siden gården er vernet var det ikke aktuelt å rive eksisterende bygg for å sette opp Älvsbyhuset, og det skulle vise seg å bli en krevende søknadsprosess for å få tillatelse til å få satt opp et nytt hus på tomta.
– Ja, jeg brukte mye tid med kommunen, men vi kom i mål til slutt, bekrefter Gard.
Perfekt plassering av huset
I samråd med landbrukssjefen i kommunen fant de en fin plassering for Älvsbyhuset omtrent 100 meter fra tunet.
– Uten den hjelpen vi fikk fra Älvsbyhus er det ikke sikkert vi hadde orket å gå den lange veien, for det var ganske omfattende prosess, minnes Kjell.
– Det var svært tilfredsstillende å få søknaden i havn, medgir forhandler Gard Grubstad, og er glad på familiens vegne.
– Det har blitt så bra, her har de både hus, hytte og feriested på samme plass, smiler han.
Godt isolert og lave strømutgifter
I dag bor Torill, Kjell Gaute og den yngste datteren Linn i det nye Älvsbyhuset. De gamle gårdshusene fungerer som gjesteboliger når storfamilien med de tre eldre barna er samlet.
– Ja, da er det fullt hus her, humrer han.
Kjell Gaute er spesielt fornøyd med at varmepumpe var en del av konseptet til Älvsbyhus.
– Huset er godt isolert og vi har lave strømutgifter, forteller han.
De trives godt i husmodellen, Tove, som var det største huset på ett plan på det tidspunktet de bestilte, og liker godt den åpne løsningen. Med store vindusflater kan de dessuten nyte den storslagne utsikten fra stua.
– Vi har ikke gardiner i et eneste vindu! smiler Kjell Gaute.